Newsletter

Vigilància massiva: entramat empresarial i impacte. Els casos de Cellebrite, Tzevet i Herta.

  |   Empreses

Fa uns dies va sortir a la llum que el Ministeri d’Hisenda ha adquirit un programari d’espionatge de l’empresa israeliana Cellebrite per a poder filtrar el contingut dels dispositius electrònics de contribuents «amb expedients administratius o judicials oberts». Aquest programari complementaria a un altre adquirit prèviament a la mateixa empresa, que permet clonar, desencriptar i bolcar el contingut dels dispositius de persones investigades per presumptes irregularitats tributàries.

L’adquisició de tecnologia amb un objectiu de control de la població no és una cosa nova.  No obstant això, des de la pandèmia de COVID-19, s’ha disparat la vigilància massiva amb tecnologies invasives, en un context de falta de transparència i de debat públic a l’hora d’utilitzar-les. La recerca Mass Surveillance del ODHE, realitzada entre 2020 i 2021, detalla les principals tecnologies de control i vigilància que estaven sent utilitzades abans i durant la pandèmia de COVID-19, incloent-hi nombrosos casos d’estudi on l’ús discrecional d’aquestes tecnologies per part de governs, forces de seguretat i altres empreses privades ha provocat greus vulneracions de drets humans.

DESCARREGAR INFOGRAFIA (PDF / CATALÀ)

A més de la vulneració de drets fonamentals, digitals i les llibertats civils que suposa l’ús de certes tecnologies de vigilància i reconeixement facial, aquest tipus de contractacions deixa en mans d’empreses privades temes molt sensibles com és “la seguretat nacional”. En el cas de tecnologies provinents de contextos de conflicte i ocupació -com l’estat d’Israel-, gran part d’aquestes empreses estan implicades en greus vulneracions de drets humans, ja sigui de manera directa, o indirecta, en formar part d’un ecosistema empresarial implicat en l’apartheid i que testa tecnologies sobre població civil.

DESCARREGAR INFOGRAFIA (PDF / CATALÀ)
Compartim les fitxes de Cellebrite, Herta i Tzevet, tres empreses investigades pel ODHE per comercialitzar tecnologies implicades en vulneracions de drets humans, ja sigui en la seva cadena de producció com en l’ús final d’aquestes tecnologies.

Cellebrite

Cellebrite és coneguda principalment pel seu producte estrella, l’Universal Forensic Extraction Device (UFED), que desbloqueja telèfons mòbils i altres dispositius saltant-se el xifratge i les contrasenyes del dispositiu. L’Universal Forensic Extraction Device (UFED) de Cellebrite ha estat utilitzat a la Xina, Bangladesh, Rússia, Emirats Àrabs, Turquia i l’Estat Espanyol (Guàrdia Civil espanyola).

CONSULTAR LA FITXA DE L'EMPRESA

Herta

En tan sols 10 anys Herta Security s’ha convertit en una de les principals empreses del sector de ciberseguretat i intel·ligència artificial del món. L’empresa ofereix Tecnologies de Reconeixement Facial (TRF) i visió per computadora, especialment en el sector de la seguretat.

En la seva web corporativa, Herta mostra els principals partners amb els quals desenvolupa i ofereix la seva tecnologia. Entre ells destaca l’empresa Avigilion, part de Motorola Solutions, i que, d’acord a Nacions Unides, desenvolupa activitats il·lícites en els Territoris Ocupats Palestins.

CONSULTAR LA FITXA DE L'EMPRESA

Tzevet 5

Tzevet 5 és una empresa israeliana amb una presència i activitat significativa en els assentaments il·legals en els Territoris Ocupats de Palestina. L’empresa ofereix personal de seguretat privat, així com sistemes tecnològics propis com a drons i càmeres intel·ligents de vídeo-vigilància. A Espanya compta amb un soci col·laborador, Inver Teilan, a Cadis. Aquesta empresa està vinculada amb UnderCover Global, imputada per l’Audiència Nacional per l’espionatge i vulneració del Dret a la intimitat de Julian Assange mentre oferia serveis de seguretat en l’Ambaixada de l’Equador a Londres.

CONSULTAR LA FITXA DE L'EMPRESA