Des de la creació de l’Organització de les Nacions Unides a San Francisco (Estats Units) l’any 1945, el dret internacional dels drets humans ha estat en constant evolució, certament determinat pels condicionants històrics, polítics i ideològics de cada moment.
I si al principi aquesta branca del dret regulava exclusivament les relacions entre els Estats sobirans, aquests han vist com s’ha anat limitant la seva sobirania i s’han anat incorporant a les relacions internacionals nous actors no estatals, el paper dels quals en l’esfera internacional no cessa de créixer. Es tracta especialment de les organitzacions internacionals (no només les Nacions Unides, sinó també organitzacions regionals com el Consell d’Europa i la Unió Europea i els seus homòlegs a Amèrica, Àfrica, el món àrab o Àsia, l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics –OCDE, etc.), així com la ciutadania, sigui a nivell individual o a través d’organitzacions no governamentals (ONG) i de la societat civil (OSC). També el sector privat, on els sindicats han tingut un paper preponderant en tant que organitzacions de rellevància institucional i interès general, està adquirint un paper cada cop més rellevant com a actor global, tot i que la seva subjectivitat internacional encara és limitada. I és que les seves actuacions poden tenir un impacte enorme, tant positiu com negatiu, en la defensa i la promoció dels drets humans a nivell internacional.
Aquesta ampliació dels actors amb competències i capacitat d’influència en l’àmbit internacional s’ha vist acompanyada d’un canvi ideològic en la forma de concebre els drets humans, la qual cosa es materialitza en la doctrina de l’eficàcia horitzontal dels drets humans (o drittwirkung), en virtut de la qual els drets humans deixen de ser només una garantia per als ciutadans davant de les actuacions dels Estats (entenent-se per Estat les administracions públiques de qualsevol nivell territorial) per determinar també les relacions jurídiques entre particulars (siguin empreses, sindicats, la ciutadania a nivell individual o col·lectiu, les universitats i els centres de recerca, les ONG…).
És a dir, que els subjectes privats, en les relacions entre ells, també tenen l’obligació de respectar els drets humans. Així, els convenis internacionals de l’OIT, la Carta Social Europea i altres acords internacionals, amb un alt nivell de garantia i eficàcia jurídica, també afecten de manera clara l’actuació de les empreses. I, mentre que són poques les obligacions jurídiques imposades directament pel dret internacional als actors no estatals, són els Estats, a través del seu dret intern, els que tenen aquesta potestat (o aquest deure de protecció i garantia, com estableix la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans de 23 de setembre de 2010), per exemple i com es veurà més endavant, a través de la contractació pública.
A nivell internacional, la major part de les directrius adreçades al sector privat s’han vist canalitzades a través d’instruments de soft law, no vinculants, sense que el seguiment de les actuacions d’aquest sector pugui donar lloc a reparacions per incompliments jurídics. No obstant això, aquests principis, les noves iniciatives com el Pacte Mundial sobre la responsabilitat social de les empreses (o Global Compact), les diferents declaracions de l’OIT o els llibres verds i les comunicacions de la Comissió Europea en aquest sentit són un estàndard internacional amb una influència reconeguda i, consegüentment, un impacte potencial molt important.