Newsletter

Magal S3 i la seva complicitat amb el sistema d’ocupació il•legal d’Israel als territoris ocupats palestins.

www.ms3.es

Magal S3 España S.L. és la filial ibèrica de l’empresa israeliana Magal S3 Security Systems Ltd., líder mundial en solucions de seguretat i ciberseguretat per a entorns complexos i infraestructures crítiques com fronteres, centres penitenciaris, ports, aeroports, instal·lacions militars i governamentals, entre d’altres. Els seus serveis principals són la seguretat perimetral i sistemes de circuit tancat de televisió i de comandament i control FORTIS.

El desenvolupament tecnològic de Magal ha estat possible per l’experiència acumulada durant més de 50 anys de complicitat amb el sistema d’ocupació il·legal israeliana sobre la població de Palestina. Aquesta experiència és fonamental a l’hora de valorar el cicle de vida dels productes en aquest cas, dels sistemes de seguretat de Magal S3. En les fases de desenvolupament dels productes i serveis, que posteriorment Magal S3 ofereix a nivell mundial amb l’etiqueta de “Provat en Combat”, s’utilitzen els Territoris Ocupats palestins i la seva població com a laboratori[1]. Els productes són instal·lats en el Mur de Separació, assentaments i altres infraestructures de l’engranatge de l’ocupació de Palestina, la qual cosa vulnera el Dret Internacional i vulnera els drets humans de la població palestina.

El 2002, Magal S3 va guanyar el 80% de les licitacions per dotar d’un sistema de seguretat de detecció d’intrusions més de 125 km del Mur de Confiscació els Territoris Ocupats de Cisjordània. Aquest mur talla l’accés i despulla els palestins de bona part del territori de Cisjordània que els correspon. El mur va ser considerat il·legal el 9 de juliol de 2004 per la Cort Internacional de Justícia de la Haia . La Cort va considerar que l’objectiu del Mur no és garantir la seguretat de l’Estat d’Israel, sinó confiscar les terres del poble palestí[2].

També l’any 2004, la Cort Internacional de Justícia va afirmar que els assentaments israelians suposen una greu vulneració del dret internacional[3], concretament la IV Convenció de Ginebra[4]. Magal S3 s’ha convertit en la principal empresa proveïdora de tanques intel·ligents amb sistemes de seguretat perimetral, sistemes que també estan instal·lats en les assentaments il·legals de Ariel, Alfei Menashe, Karnei Shomron, Shilo, Geva Binyamin (Adam), Tzofim, Shaked, Giva’at Ze’ev i Itamar dels Territoris Ocupats Palestins[5].

Magal, a través de la provisió i manteniment de serveis de seguretat al Mur de Confiscació i als assentaments il·legals israelians, està contribuint a una greu vulneració del dret internacional.

Magal S3 España S.L. es troba en fase d’expansió a l’Estat espanyol. L’empresa reconeix que està ampliant clients i mercats en el país, i que la seva xifra de negoci durant el 2015 va augmentar un 25% en relació amb l’exercici anterior. Les àrees principals d’activitat són:

Port: Sistemes de seguretat perimetral en el Port de Tarragona;
Aeroports: Sistema de seguretat perimetral a l’aeroport de Málaga i Zaragoza
Energia: Tanques intel·ligents de seguretat per la connexió a la xarxa elèctrica entre Espanya i França.
Seguretat de plantes energètiques i xarxes de transport de Gas Natural, Endesa, Repsol, Enagas.
Infraestructures crítiques: Seguretat integral del Centre d’Experimentació de El Arenosillo (CEDEA) a Magazón (Huelva). CEDEA forma part de la Unitat estratègica de l’Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial (INTA), del Ministeri de Defensa d’Espanya.
Presons: Serveis de seguretat en centres penitenciaris i / o detenció, com per exemple servei de transport de personal del Centre penitenciari de Picassent (València).
Altres clients: Magal S3 informa en la seva cartera de clients que dóna serveis a Bases de les Forces Aèries, Tv3 entre d’altres

A Catalunya, un dels seus principals clients ha estat el Port de Tarragona. L’Autoritat Portuària de Tarragona ha adjudicat diversos contractes des de l’any 2013 per valor d’1,6 milions d’euros per millorar els sistemes de seguretat perimetral del Port amb tanques intel·ligents i sistema de càmeres de televisió de circuit tancat. Alguns d’aquests contractes es van realitzar a través de procediment negociat sense publicitat[6] .

[1] Pozo, A. (Dir), Simarro, C., Sabaté, O., 2014, Defensa, Seguridad, Ocupación como negocio. Las relaciones Militares, Armamentísticas y de Seguridad entre España e Israel, pp.17.

[2] Tribunal de Justícia Internacional, 2004, “Legal Consequences of the Construction of a Wall in the Occupied Palestinian Territory”. Disponible a: www.icj-cij.org/en/case/131 (Accés: 08/11/2017)

[3] Tribunal de Justícia Internacional, 2004, “Advisory Opinion on the Legal Consequences of the Construction of a Wall in the Occupied Palestinian Territory”, pp. 120

[4] 1949, Convenció Relativa a la Protecció de Civils en Temps de Guerra (IV Convenció de Ginebra).

[5] Paer més informació: www.whoprofits.org/company/magal-security-systems (Accés: 30/10/2017)

[6] Per a més informació veure fitxa de l’empresa a l’ODHE: www.odhe.cat/es/magal-s3-espana-sl/#1467480796628-398b1bf1-i4858a9i-1fb3931d-6ab5

Consulta la fitxa completa de Magal a la web de l'ODHE