Newsletter

Airbus

Mwatana for Human Rights ha documentat dotzenes d’atacs de la Coalició en instal·lacions mèdiques, escoles, centres culturals, infraestructures, edificis residencials i en situacions de reunió de civils (funerals i noces), de la mateixa manera que HRW, Amnistia Internacional i altres ONGs de reconegut prestigi han pogut provar.

El Grup d’Experts Eminents de l’ONU sobre Iemen va revisar 60 atacs aeris que van afectar àrees residencials, matant a més de 500 civils, entre els quals s’inclouen 84 dones i 223 nens. A més, també va examinar 11 atacs dirigits contra mercats. De fet, entre 2017, any d’establiment del Grup, i 2018, quan va llançar el seu primer informe, han estat almenys 5 els mercats atacats, el mateix número que les reunions de civils que han sofert atacs aeris. El Grup també va analitzar: 4 atacs aeris que van afectar instal·lacions de detenció des de l’inici del conflicte, 11 dirigits contra vaixells civils enfront de les costes de Hudaydah des de novembre de 2015 fins a maig de 2018 en els quals 40 pescadors van ser assassinats o van desaparèixer i, finalment, 32 contra localitzacions d’especial protecció segons el Dret Internacional Humanitari (instal·lacions mèdiques i educatives, centres religiosos i culturals). En aquest últim cas, cal assenyalar que el Grup va rebre informació creïble que la llista de localitzacions protegides no va ser compartida correctament dins de la cadena de comandament de la Coalició.

Segons l’ISS Military Balanç 2019, la Real Força Aèria Saudita (RSAF, per les seves sigles en anglès) posseeix almenys 67 jets de combat Tornat i 71 jets de combat Typhoon d’origen europeu, representant pràcticament la meitat de tota la flota d’avions amb capacitat d’atac, sent el nombre total d’atacs que els avions són capaços de dur a terme El Eurofighter Typhoon és producte d’una cooperació europea de la qual s’estima que BAE manté el 33% de les participacions de la companyia gestora Eurofighter Jagdfluzeug, Airbus Espai i Defensa (Alemanya) un 33%, Airbus Espai i Defensa (Espanya) el 13% i Leonardo (Itàlia) el 21%. Des de març de 2015, totes aquestes companyies europees han continuat subministrant parts i components per al Eurofighter Typhoon, o productes confeccionats per a l’Aràbia Saudita.

Parts del Eurofighter són produïdes per Airbus Espanya en Illesas (Toledo, Espanya) i a Getafe (regió de Madrid, Espanya). Segons Airbus “Illesas és el responsable de la fabricació de components per a la cua i el fuselatge de popa de totes les versions d’avions Airbus i per a l’avió de combat Eurofighter” i “Airbus realitza la fabricació de peces i el muntatge per al Eurofighter també a Getafe”.

El proveïment de combustible en vol del Typhoon pot ser realitzat amb els MRTT A330-200, adquirits a Airbus Defensa i Espai Espanya, que estan equipats amb mànegues i canonades de reproveïment sota l’ala compatibles amb tots dos tipus d’avions.Un document filtrat del govern francès demostra fins a quin punt el material de la força aèria proporcionat per les companyies europees resulta indispensable per a la guerra aèria a Iemen, com l’A330 MRTT i els Eurofighter Typhoons.