Newsletter

Blog

Presentació de la Guia per la protecció i la promoció dels drets humans a la contractació pública

  |   Presentacions

El dijous 16 de novembre es presenta a l’Espai Calàbria 66 de Barcelona la guia de compra pública responsable, elaborada per Tornos Advocats i impulsada per Novact, Nexes i Servei Civil Internacional. L’acte comptarà amb la presència de responsables de compra pública  i representants d’administracions públiques de tot Catalunya i serà presentat pel David Llistar, Director de Justícia Global i Cooperació Internacional a l’Ajuntament de Barcelona.

Amb l’objectiu d’oferir a les administracions catalanes una guia de contractació responsable des del nostre marc legislatiu, les organitzacions Novact, SCI i Nexes han impulsat la “Guia per la protecció i promoció dels drets humans en la contractació pública”. Es tracta d’una guia de recomanacions i propostes per tal d’evitar la contractació per part d’administracions públiques d’empreses que vulneren els drets humans i de promoure el respecte dels drets humans en l’àmbit de contractació al llarg de tot el procés.

99,3% Responsable és un projecte que compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, el Fons català de Cooperació per al Desenvolupament i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. La guia, ha estat elaborada per un equip d’advocats i advocades expertes en contractació pública, de manera que l’objectiu és que sigui un document amb garanties legals d’implementació. A més, al llarg de tot el procés ha comptat amb el suport d’expertes a escala nacional i internacional.

La guia serà presentada pel David Llistar, Director de Justícia Global i Cooperació Internacional a l’Ajuntament de Barcelona. Comptarà amb intervencions de Juan Hernández Zubizarreta, professor de la Universitat del País Basc, Olga Martin-Ortega, Directora del Business, Human Rights and the Environment Reseach Group of the University of Greenwich, Blanca Camps-Febrer, coordinadora de recerca de l’Observatori de Drets Humans i Empreses Nord d’Àfrica i Orient Mitjà i Joaquim Tornos, de Tornos Advocats.

Cada vegada més administracions estan incorporant criteris de responsabilitat i respecte als drets humans en la compra pública, amb casos d’èxit a tot Europa. Aquest any del 23 al 27 d’octubre va tenir lloc la tercera sessió del Grup de Treball Intergovernamental que té per mandat desenvolupar un Tractat Vinculant de les Nacions Unides per a les Empreses transnacionals i altres empreses en matèria de respecte dels Drets Humans. En el context de Catalunya, el Parlament va aprovar el 2016 -a instàncies d’organitzacions agrupades en la Federació una resolució per a la creació d’un Centre d’Avaluació dels impactes de les empreses catalans a l’exterior, un centre independent amb potestat sancionadora per a les empreses que no compleixin els Drets Humans. La corresponsabilitat de les administracions públiques en les vulneracions de drets humans d’empreses proveïdores és un tema que està travessant el debat polític a tots els nivells. En aquest sentit, la Guia de Compra pública responsable respon a una demanda de la societat civil i dels ajuntaments de disposar d’eines jurídiques per implementar el respecte dels drets humans en l’àmbit institucional.

Es faran formacions a tècniques d’administracions públiques a diverses ciutats del territori català per tal de poder aplicar la Guia..

Dijous 16 de novembre – 11h

Auditori de l’Edifici Calàbria 66 C/Calàbria 66, Barcelona

MAPA

●    Presentació a càrrec del David Llistar, Director de Justícia Global i Cooperació Internacional a l’Ajuntament de Barcelona i l’Alys Samson Estapé, en representació del consorci promotor de la guia.

●      La responsabilitat de les empreses en la vulneració dels drets humans. A càrrec del Juan Hernández Zubizarreta, Universitat del País Basc

●      Experiències consolidades de compra pública responsable en defensa dels drets humans. A càrrec de l’Olga Martin-Ortega, Directora del Business, Human Rights and the Environment Reseach Group of the University of Greenwich

●      Casos de violacions de drets humans a Catalunya. A càrrec de la Blanca Camps-Febrer, coordinadora de recerca de l’ODHE (Observatori de Drets Humans i Empreses)

●      Presentació de la “Guia per la defensa i promoció dels drets humans en la contractació pública”. A càrrec del Joaquin Tornos Mas, catedràtic de Dret Administratiu i advocat de Tornos Abogados

Més informació:

WEB: http://993responsable.org/

ESDEVENIMENT FACEBOOK: http://bit.ly/993responsable

VÍDEO YOUTUBE: http://bit.ly/993responsableVideo

VÍDEO FACEBOOK:  http://bit.ly/993responsable

FORMULARI INSCRIPCIÓ: http://bit.ly/993ResponsableInscripcio