Newsletter

Navantia

Les relacions comercials entre Espanya i l’Aràbia Saudita van més enllà dels contractes militars milionaris amb l’empresa pública Navantia. Tal com es va demostrar amb la visita de Felip VI a Riad al novembre de 2016, on va aconseguir la signatura d’un contracte per a l’empresa Navantia valorat en més de dos milions d’euros per a fabricar cinc corbetes Avante, destinades a reforçar les capacitats de l’armada saudita.

Malgrat la controvèrsia social, el 12 de Juliol de 2018, Navantia oficialment va signar un contracte amb el Govern de l’Aràbia Saudita, convertint-se en el contracte més gran de l’empresa amb un client estranger. A més, coincidint amb l’inici de la intervenció militar de l’Aràbia Saudita en 2015 a Iemen, el Govern Espanyol va autoritzar el subministrament de municions i bombes a l’Aràbia Saudita per 24,4 milions d’Euros, alguna cosa que es convertirà en norma els següents anys.

Les corbetes Avante són vaixells de guerra amb capacitat per a l’aterratge i transport d’helicòpters de combat, compten amb un sistema de combat integrat, canons de diferents calibres,  sistema de míssils SAM amb 1 llançador vertical, sistema de míssils SSM amb 2 llançadors quàdruples, torpedes ASW amb 2 llançadors triples i elements de guerra electrònica.

Les seves característiques fan que aquests vaixells de guerra disposin d’una utilitat evident en escenaris bèl·lics. El seu ús per a realitzar bloquejos marítims a Iemen que alimentin l’estratègia militar saudita en aquest conflicte és evident. Les corbetes Avante de Navatia s’inclouen en la Categoria 9: vaixells de combat, de material d’ús militar de la UE i d’Espanya. Tots els productes que apareixen categoritzats per la Llei 53/2007 sobre el control de comerç exterior de material de defensa i de doble ús i per la Posició Comuna de la UE han de seguir un procés d’autorització o denegació basat en ochos criteris que tenen com a objectiu evitar exportacions de material de defensa a països en els quals pugui ser utilitzats per a generar situacions de violència o inseguretat.

En el cas de la venda d’aquestes 5 corbetes (i de qualsevol altre armament) a Aràbia Saudita, sembla com a mínim evident l’incompliment del criteri 2 (respecte als drets humans i el Dret Internacional Humanitari), del criteri 3 (existència de tensió o de conflicte armat) i del 4 (estabilitat i seguretat regionals).

DESCARREGAR LA FITXA DE L'EMPRESA