Newsletter

LafargeHolcim

LafargeHolcim és l’empresa matriu d’una llarga llista de filials que té desplegades per tot el món. És d’assenyalar que aquesta companyia multinacional té una posició de lideratge en el sector del ciment en totes les regions del món en les quals opera, en un total de més de 80 països d’Europa, Orient Mitjà i Àfrica, Amèrica del Nord, Amèrica Llatina i Àsia Pacífic.

LafargeHolcim també participa en l’explotació i extracció de recursos del territori del Sàhara Occidental, ocupat pel Marroc des de 1975, en disposar d’una sèrie de filials al Marroc, en concret 14 segons el document disponible en la seva pàgina web, entre les quals es troba la companyia líder en el territori LafargeHolcim Maroc, que disposa d’un centre de molta a Al-Aaiun (Sàhara Occidental) i la filial Lafarge Ciments Sàhara. D’altra banda, LafargeHolcim va construir l’any 2016 quatre sitges per a l’emmagatzematge de ciment amb una capacitat de 500 tones.

D’acord amb la seva pàgina web, LafargeHolcim està compromesa amb la construcció d’un món “més verd i ecològic” i a convertir-se en una “empresa amb zero emissions netes”. No obstant això, l’activitat de la seva filial LafargeHolcim Maroc al Sàhara Occidental no sols constitueix una violació del dret internacional, sinó que també contribueix al manteniment de l’ocupació marroquina. En aquest sentit, el grup inversor Al Mada de la família reial de Mohammed VI és un dels principals inversors de la filial.

La multinacional també té una filial a Espanya, i és una de les majors companyies del sector de la construcció en el territori. La filial espanyola va anunciar a principis de 2021 un acomiadament col·lectiu en les seves plantes de Jerez de la Frontera. Aquest mateix any, l’empresa va ser condemnada per la justícia espanyola per extraccions il·legals en el municipi de Sagunt (València).

Però probablement, el problema més important que té l’empresa LafargeHolcim amb la justícia, és la seva imputació per crims de lesa humanitat pel finançament del grup terrorista Daesh a Síria a través de la seva planta en Jalabiya, al nord del país.

CONSULTA LA FITXA DE L'EMPRESA