Amb una inversió inicial de 680M de dollars, LafargeHolcim va obrir el novembre del 2010 una planta cimentera a Jalabiya, al Nord de Síria. El maig del 2011, la UE adopta un embargament sobre les importacions-exportacions de petroli i d’armes sirià.
Després d’un atac directa de l’OEI (organització Estat Islàmic) sobre la planta cimentera, Lafarge decidí evacuar la fàbrica el setembre del 2014. El juny del 2016, LeMonde informà del finançament de Lafarge a Front Al-Nosra i posteriorment a l’OEI entre 2012 i 2014. S’estima que es pagaven entre 20 i 100.000 dòlars al mes. També hauria comprat petroli pel funcionament de la seva fàbrica a l’OEI. També haurien pagat més de 200.000e per alliberar treballadors segrestats i no van ajudar els treballadors locals a abandonar la zona de risc.
A la tardor del 2016, Bercy i l’ONG francesa Sherpa denuncien l’empresa als tribunals de l’hexàgon. La investigació girarà entorn del possible finançament a una organització terrorista, posada en risc de tercers i violació de l’embargament europeu sobre el petroli a Síria. Desembre 2017, tres antics treballadors imputats, i tres antics dirigents.
També s’investiga la participació del grup accionista belga GBL.
Vulneració: finançament a una organització terrorista, posada en risc de tercers i violació de l’embargament europeu sobre el petroli a Síria.
Més informació: www.odhe.cat