Newsletter

L3 Technologies, responsable de torturar a presoners iraquians a Abu Ghraib

L-3 Technologies és una de les empreses militars i de seguretat privada més importants del món. L’empresa està especialitzada en sistemes d’escàner de rajos X; modernització aeronàutica i embarcacions; sistemes de monitoratge i anàlisi de dades; sistemes de radi i comunicació per satèl·lit; sistemes de precisió de combat; serveis de seguretat i protecció; i suport operacional. Entre les seves filials es troben Titan Corporation i Military Professional Resource Inc (MRPI).

L-3 Technologies va ser una de les empreses que més es va beneficiar dels contractes de seguretat d’Estats Units durant l’ocupació de l’Iraq el 2003, conjuntament amb altres empreses, també nord-americanes, com Halliburton i KBR. Un d’aquests contractes va ser la provisió de serveis de traducció en els interrogatoris de reclusos a la presó d’Abu Ghraib sota la supervisió de membres de l’exèrcit.

Els escàndols relacionats amb els interrogatoris vexatoris i denigrants el 2004 a Abu Ghraib, va destapar la participació dels traductors de les empreses L-3/Titan Corp. i CACI en els casos de tortura dels presoners. Aquest mateix any, 256 iraquians van denunciar a ambdues empreses, per tortura i tractes denigrants, davant Tribunals a Estats Units a través de la “Llei de reclamació per greuges contra estrangers” (ATCA – Alien Tort Claims Act).

Dels 3 processos judicials oberts, en el cas “Al-Quraish et al. vs. Nakhla et al.”, l’any 2012 L-3 Technologies va indemnitzar a 71 iraquians amb 5,28 milions de dòlars a través d’un acord extra-judicial permès pel jutge[1] . Aquest procés extra-judicial supervisat pel jutge demostra la responsabilitat de l’empresa pels fets ocorreguts.

Aquest és el primer cas en què una empresa militar i de seguretat privada accepta la seva responsabilitat per vulneració flagrant dels drets humans [2].

A Catalunya i la resta de l’Estat espanyol, L-3 Technologies ha venut els seus sistemes de seguretat de raigs X als aeroports i edificis governamentals. Concretament, durant el període en què l’empresa es trobava sotmesa a un procés judicial, entre 2004 i 2012, la Generalitat de Catalunya va adquirir aquests sistemes de seguretat per als seus edificis governamentals.

[1]Per a més informació www.business-humanrights.org/en/engility-formerly-part-of-l-3-communications-pays-5-million-to-settle-lawsuit-alleging-torture-filed-by-iraqis-held-at-abu-ghraib-prison

[2] Vahlsing, M., 2012, “Abu Ghraib detainess reach settlement in historic lawsuit against military contractors”. Disponible en: www.earthrights.org/blog/abu-ghraib-detainees-reach-settlement-historic-lawsuit-against-military-contractors (Accés: 30/10/2017)