Newsletter

3es Jornades de Compra Pública Socialment Responsable – 10 i 11 de desembre

  |   Jornades i formació, Notícies

Administracions públiques, Universitats i Societat Civil avançant juntes per a la coherència de polítiques de respecte als drets humans

 

Dates: 10 i 11 de desembre de 2020 de 9 a 12.30h (Virtual)

L’aprovació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l’impuls a la nova Agenda 2030 impliquen un esforç compartit de transformació de tots els països i actors i es converteix en una oportunitat per avançar cap a la coherència de polítiques. L’agenda internacional posa especial èmfasi en la defensa i promoció dels drets humans, l’equitat de gènere i la lluita contra l’actual crisi climàtica com alguns dels elements estructurals que dificulten aconseguir l’objectiu de la justícia global. Tot això interpel·la als Estats i a les empreses com a actors involucrats a garantir el compliment dels drets humans com diuen des de 2011 els Principis Rectors d’Empreses i Drets Humans de Nacions Unides.

L’Agenda 2030 identifica, a més, la contractació pública com a peça clau per a l’impuls cap a una producció i un consum sostenibles i una economia més inclusiva; i, des de fa anys, s’assumeix que la compra pública té un gran potencial com a mecanisme per promoure el respecte dels drets humans per part de les empreses transnacionals i la coherència de les administracions.

No obstant això, les organitzacions de justícia global de la societat civil a Catalunya són coneixedores que el poder d’actuació de les grans empreses transnacionals continua suposant una greu amenaça per al compliment dels drets humans i la gestió sostenible dels recursos naturals, especialment en contextos de conflicte i en contextos socials desiguals i empobrits, tant al Sud com al Nord Global.

Administracions públiques i organitzacions de justícia global col·laborem estretament des del 2012 en el Grup de Compra Pública Socialment Responsable per donar continuïtat al procés social en el qual s’està avançant per a incorporar la compra pública ètica com a peça imprescindible per a la coherència de polítiques en l’àmbit de les administracions. És en aquest marc que sorgeix la proposta de les jornades de formació, les quals es dirigeixen a totes aquelles persones interessades o involucrades en tot el cicle relacionat amb la contractació pública i la protecció efectiva dels drets humans en l’àmbit global.

A més, en aquestes terceres jornades, ens hem aliat amb l’àmbit universitari, el qual ha mostrat interès per posar la contractació pública socialment responsable sobre la taula i començar a teixir aliances per treballar-la. Per aquest motiu, en moltes de les taules hi intervenen ponents i es tracten exemples concrets relacionats amb aquest àmbit concret.

La jornada de formació servirà per reflexionar sobre el principi d’integritat en la contractació pública i, per a això, abordarà sectors determinants en l’impacte extraterritorial de les empreses – com són l’electrònica, l’alimentació i la salut  –; donarà a conèixer els avenços en l’àmbit internacional i nacional en els instruments que milloren la transparència i la sistematització de les vulneracions de drets humans; i presentarà exemples de bones pràctiques en l’adquisició d’equipaments per als serveis públics de salut i neteja, entre altres.

Les jornades, que tindran lloc els dies 10 i 11 de desembre, es faran a través de la plataforma Zoom (es facilitarà l’enllaç un cop feta la inscripció) i comptaran amb traducció simultània al castellà per a aquelles intervencions que es facin en català o en anglès.

PROGRAMA

DIJOUS 10 DESEMBRE 2020 (9.00- 12.30h)

9.00h-9.45h Benvinguda i Introducció a les Jornades 

 • La importància de la contractació pública socialment responsable com a política pública:
  • Mercè Corretja, directora general de Contractació Pública – Generalitat de Catalunya
 • La compra responsable a les universitats: un deure essencial en el marc de l’Agenda 2030:
  • Jordi Sardà Pons, Vicerector d’Economia – Universitat Rovira i Virgili / Susana Borràs Pentinat, adjunta per al Compromís Social – Universitat Rovira i Virgili 

Moderació: Fundació Autònoma Solidària

9.45-10.15h Els objectius de desenvolupament sostenible i la contractació pública

 • La coherència de polítiques i la contractació pública socialment responsable, claus en l’assoliment de l’Agenda 2030:
  • Natalia Millán,  Professora de Ciència Política i de l’Administració – Universitat Complutense de Madrid.
 • Una metodologia de càlcul de l’indicador 12.7:
  • Daniel Morris, assessor sobre drets humans i empreses – Institut Danès de Drets Humans (DIHR)

Moderació: Carme Gual – Directora de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD)

 

10.15-11.15h Més enllà de les clàusules socials: Drets Humans, contractació pública i extraterritorialitat 

 • Integritat, drets humans i empreses en la contractació Pública:
  • Fernando Acuña – Expert en Contractació Pública
 • Reptes de les eines internacionals sobre afectacions als drets humans per part de les empreses. Llistat de les Nacions Unides i la seva relació amb la contractació pública:
  • Lina M. González – NOVACT i Campanya 99,3% Responsable

Moderació: Carla Canal, Tècnica referent de Coherència de Polítiques Públiques –  Ajuntament de Barcelona

11.15-11.30h PAUSA

11.30-12.15h El paper de les institucions i administracions públiques sobre les pràctiques agroalimentàries: la compra i la contractació pública com a palanca de canvi o reproducció de models.

 • Josep Espluga, Professor del Departament de sociologia i co-director del Postgrau en Dinamització Agroecològica Local – Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
 • Silvia Larrañeta, Coordinadora de Promoción y compra pública –  Consejo de Producción Ecológica de Navarra (CPAEN-NNPEK)

Moderació: Ernest Gutiérrez, Tècnic de l’Àrea d’economia i drets socials, justícia ambiental i sobirania alimentària – l’Observatori DESC

12.15-12.30h Tancament del dia

 

DIVENDRES 11 DESEMBRE (9.30-12.30h)

9.30h Introducció general a la jornada – Laura Feliu, degana de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

9.45h–10.30h  És possible fer el sector de l’electrònica més just? 

 • Contractació sostenible a la Universitat d’Edimburg i col·laboració amb Electronics Watch,
  • Peter Hayakawa, tècnic de polítiques de compres – Universitat d’Edimburg.
 • Les clàusules socials als Acords Marc de l’ACM i la seva aplicabilitat,
  • Victor Torrents- Cap Oficina de seguiment de la Central de compres de l’ACM

Moderació: Jaume Garcia Soler, Director de l’Àrea de Bon Govern, Assessoria Jurídica i Contractació – TMB

 

10.30-11.15h De la inclusió de clàusules socials i ambientals cap als impactes extraterritorials de la cadena de subministrament de la neteja

 

 • Avenços i reptes de l’Acord Marc de Neteja de la Generalitat de Catalunya:
  • Pilar Baldellou, responsable Tècnica i d’Estudis de la Comissió Central de Subministraments – Direcció General de Contractació Pública.
 • Els impactes ocults dels productes de neteja: Oli de palma als productes de neteja:
  • Sara Mingorría – Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA), Universitat Autònoma de Barcelona

 

Moderació: Marga Barceló, cap de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament – Diputació de Barcelona.

 

 

11.15-11.30h PAUSA

 

11.30-12.00h L’experiència de Suècia: Col·laboració i seguiment fins i tot en context COVID:

 • Kathleen McCaughey, Responsable de Cadenes de Subministrament Sostenibles de la Regió d’Estocolm – SKL Kommentus

Moderació: Ferrocarrils de la Generalitat

12.00h-12.30h Conclusions i tancament de la jornada: Reptes de seguiment de la contractació Pública Socialment Responsable

 • Rocío Martín Correa, Responsable Assessoria Legal – Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya
 • Carme Miralles, Vicerectora de Campus, Sostenibilitat i Territori -Universitat Autònoma de Barcelona